Underbart het och syrlig soppa med jätteräkor

Det här är en riktig thailändsk paradrätt! Man skulle rentav kunna säga att Tom Yum Goong (ต้มยำกุ้ง) är thailands nationalrätt.

Här i väst är vi ju mest vana vid ganska mustiga soppor, och Tom Yum Goong är radikalt annorlunda om man jämför med dem. Den är väldigt syrlig, ganska het – och otroligt god. I min mening världens bästa soppa!

Vid en thailändsk festmiddag äter man ofta många olika rätter, och Tom Yum Goong är nästan alltid en av dem. Men den funkar utmärkt på egen hand som en middag också!

Jag älskar särskilt street food-varianten av Tom Yum Goong, med dess kraftiga smaker. Men en sak som alltid stör mig lite är de stora bitarna av citrongräs, galangal och limeblad som kokats med för den läckra smakens skull, men som inte är ätbara. Det är helt enkelt lite bökigt att peta undan dem hela tiden medan man äter.

Så därför använder jag i mitt Tom Yum Goong-recept ett trick som jag lärde mig på en bättre restaurang i Chanthaburi. Nämligen att göra soppan i två steg: Först kokar man buljongen, länge, länge, för att få ut alla härliga smaker. Därefter silar man bort de oätliga bitarna för att på slutet kombinera den smakrika Tom Yum-buljongen med jätteräkor, koriander, champinjoner, limejuice, lök och extra hackad chili om man vill ha lite mer hetta.

Denna metod har också den stora fördelen att man kan förbereda och göra steg ett – buljongen – i förväg. Detta är till god hjälp om man ska ha gäster och vill kunna vara lite social och trevlig och inte bara stå och slita vid spisen!

Ett extra trevligt thailändskt sätt att äta Tom Yum är att använda vad de kallar en ”electric hotpot”, en gryta man sätter mitt på matbordet som låter buljongen puttra, och så har man jätteräkorna och champinjonerna etc i skålar vid sidan och lägger ner i buljongen efterhand. Det blir en garanterat festlig och mysig thaimiddag!

När Tom Yum-soppa är huvudrätten i en thailändsk middag har man oftast kokt jasminris vid sidan. Vill man ha en västerländsk touch i stället kan man såklart servera exempelvis vitlöksbröd till soppan. Eller också finns det ytterligare en thailändsk variant: Nämligen att ha en handfull äggnudlar i botten på varje soppskål (nudlarna kan kokas i förväg, det gör inget om de är kalla då de ändå värms upp av soppan) och så häller man soppan över, slutresultatet påminner lite om japansk ramensoppa – fast med distinkt thailändska smaker. Den här sista varianten är min personliga favorit!

Här är recepten – uppdelade i buljongen som kan tillagas i förväg, följt av själva slutförandet av soppan:

Tom Yum Goong

Härligt syrlig soppa med jätteräkor
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid2 t
Måltid: Soppa
Kök: Thailändskt
Portioner: 4
Kalorier: 245kcal

Ingredienser

Första steget – buljongen:

  • 2 liter vatten
  • 2 msk kycklingfond (eller 1-2 kycklingbuljongtärningar)
  • 10-12 kaffir limeblad
  • 4 citrongrässtjälkar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 thailändska chilis
  • 1 bit galangal, stor som en tumme
  • 1-2 tomater
  • 0,5 dl nam prik pao*
  • 1,5 dl fisksås

Andra steget – serveringen:

  • 500 g jätteräkor, råa
  • 5-6 dl champinjoner, halverade eller grovhackade
  • 1 lök, grovhackad
  • 5 thailändska chilis, hackade
  • 1 dl limejuice
  • 2 dl korianderblad

Instruktioner

Första steget – buljongen

  • Blanda vatten och fond i en stor gryta. Ansa, skala och grovhacka grönsakerna, men citrongräset kan skäras i skivor om 3 mm och galangal blir bäst om man skivar så tunt som möjligt. Limebladen räcker att riva för hand i två delar och lägga i grytan.
  • Koka upp och lägg till nam prik pao och fisksås.
  • Låt koka under lock i åtminstone en timme eller två. Därefter kan man flytta grytan från värmen och låta den vara tills det är dags för middag.

Andra steget – serveringen:

  • Sila Tom Yum-fonden från steg 1.
  • Om du har en hotpot kan du placera den mitt på matbordet och hälla ner fonden, och ha alla andra ingredienser i små skålar vid sidan om. Och så gör ni klart soppan under middagens gång, bara stoppa i lite räckor, svamp, limejuice etc efter behag och fiska upp efterhand som det blir klart.
  • Om du inte kör med hotpot på bordet följer du i stället följande steg:
  • Koka upp buljongen och låt puttra på medellåg värme. Lägg till lök, chili och champinjoner och sjud i några minuter.
  • Lägg till räkorna och låt sjuda tills räkorna är klara och fått fin rödrosa färg.
  • Ta av grytan från värmen och rör ner limejuice och hälften av korianderbladen. Lägg upp i skålar och garnera med resten av koriandern.

Anteckning

*Nam Prik Pao är en slags röra med i huvudsak torkad chili och ganska mycket socker, nästan som en chilimarmelad. Om man inte har tillgång till Nam Prik Pao kan man utelämna den och kanske lägga till någon matsked socker och lite torkad chili i stället.
Posted in Fisk & skaldjur, Recept, Soppa, Utvalt and tagged , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.