Marinerad grillad fläskkarré – på thailändskt vis

Grillat fläsk, Moo Yang (คอหมูย่าง), är precis lika populärt i Thailand som i Sverige. Vanligen marineras köttet och grillas i stora bitar.

När man sedan ska servera så skivar man köttet tunt och lägger upp på ett fat, bredvid har man en dipsås av något slag, till exempel Jaew.

Ett vanligt tillbehör är också Sticky Rice.

Vid en thailändsk festmiddag har man ofta sex-sju olika rätter, eller ännu fler, där man plockar lite av varje av de olika maträtterna som placeras i mitten av bordet. Det är ofta någon soppa, någon sallad, ett par fisk- och skaldjursrätter, och ett par kötträtter. I en sådan festmiddag är Moo Yang med dipsås en utmärkt komponent!

Men självklart behöver man inte göra en stor festmiddag med sju rätter varje gång man vill njuta av grillad fläskkarré! Den funkar finfint som middag vilken vardag som helst. Ett fat med rökig saftig Moo Yang, lite het och syrlig Jaew och en skål Sticky Rice är allt jag behöver för att verkligen trivas och mysa. Prova! Det är både enkelt och fantastiskt gott.

Ett annat tips: Om du har en bit Moo Yang kan du snabb och lätt slänga ihop den thailändska salladen Yum Moo Yang med kött, selleri, tomat, lök och gurka, och en syrlig dressing. Också riktigt läckert!

Moo Yang

Saftigt och rökigt grillat fläsk
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid3 t
Måltid: Huvudrätt
Kök: Thailändskt
Portioner: 3
Kalorier: 215kcal

Equipment

  • Grill, helst med lock

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citrongräs
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk brunt socker
  • 1 skvätt sangsom (Whiskey funkar också, eller också kan man hoppa över spriten helt och ta en liten skvätt vatten i stället)

Instruktioner

  • Skär bort de nedersta millimeterna på citrongräset, och skär sedan bort den övre halvan. Här använder vi bara den undre halvan. Dela den i mindre biter och mosa dem ordentligt i mortel tillsammans med vitlöksklyftorna.
  • Lägg till ostronsås, socker och Sangsom och blanda.
  • Smeta in blandningen på köttet och låt det ligga i en burk eller plastpåse i kylen i minst några timmar, gärna över natten.
  • Grilla köttet*
  • Skär i tunna skivor, lägg på ett fat och servera – gärna tillsammans med en dipsås, Jaew, och Sticky Rice.

Anteckning

*När jag grillar köttet brukar jag börja med att låta det ligga på indirekt värme under lock och kasta en handfull träflis på kolen för att ge lite röksmak. Mot slutet kan man låta köttet ligga en stund rakt ovanför glöden för att ge färg och yta. Sockret i marinaden kommer att brännas lite, men var inte rädd för att låta köttet bli lite svart på ytan – det är så riktig Moo Yang ska se ut!
Köttets innertemperatur bör vara runt 63 grader, men man kan ta ut det ur grillen redan vid 60 då temperaturen fortsätter stiga ett par grader. Man kan också grilla köttet till ännu högre temperaturer eftersom karré är en tålig styckdetalj med insprängt fett och bindväv som smälter när det får ligga länge i grillen och hjälper till att hålla köttet saftigt.
Posted in Kött, Recept, Utvalt and tagged , , , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.