Het och syrlig fläskfärs med massor av färsk mynta

Larb (ลาบ) är ännu en sån där maträtt som thailändarna kallar för en sallad, men som är misstänkt lik en typisk kötträtt.

Men oavsett hur man klassificerar den så är det ingen tvekan om att larb är en riktig läckerhet! Den syrliga limen och friska myntan är ett perfekt komplement till fläskfärsen!

Hettan kommer från torkade/rostade chilis som krossats, här passar det för en gångs skull inte med färsk chili. Och hoppa inte över det rostade rispulvret, det är viktigt!

Larb sägs ursprungligen komma från Laos, och är landets nationalrätt. Den är också mycket populär i norra Thailand och Isaan – och, tja, i hela resten av Thailand också för den delen. Och hemma hos mig!

Larb kan göras med kött, kyckling, fisk och på en massa olika sätt. Det här receptet är en larb med fläskfärs, larb moo (ลาบหมู).

Larb tillsammans med sticky rice och en Yam Mamuang eller Som Tam bildar en komplett thailändsk festmåltid!

Larb Moo

Köttfärs, mynta och grön salladslök i härlig blandning
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Thailändskt
Portioner: 4
Kalorier: 242kcal

Ingredienser

  • 500 g fläskfärs
  • 2 lime, pressade (ca 4 msk)
  • 2 msk rostat rispulver
  • 1-2 msk fisksås
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 1 tsk socker
  • 5-6 salladslökar, finhackade
  • 1-2 schalottenlökar, finhackade
  • 30 myntablad (eller 15 myntablad och lika mycket koriander)
  • lite thaibasilika (för garnering)

Instruktioner

  • Stek fläskfärsen försiktigt, den behöver inte ta färg.
  • När fläskfärsen är genomstekt, ta av pannan från värmen och lägg till lime, rispulver, fisksås, chilipulver och socker.
  • Rör om ordentligt.
  • Lägg till finhackad salladslök och schalottenlök och rör ner i pannan tillsammans med hälften av myntabladen (om man använder koriander i stället ska koriandern användas nu och röras ihop med köttfärsen, medan samtliga myntablad sparas för garnering).
  • Lägg eventuellt till en liten skvätt vatten om blandningen verkar för torr. Den ska vara såpass fuktig att det är lite, lite vätska på botten av pannan.
  • Lägg upp på en tallrik och garnera med resten av myntabladen och ev thaibasilika. Några gurkstavar och salladsblad vid sidan är också trevligt!
Posted in Kött, Recept, Sallad, Utvalt and tagged , , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.