Currypaste & andra röror

Curry Paste

Thailändsk currypaste är verkligen ett vibrerande koncentrat av kraftigt intensiva smaker! Chili, vitlök, citrongräs och lime, för att bara nämna några av ingredienserna, krossas i mortel till ett helt slätt mos som kan lyfta vilken maträtt som helst till nya höjder!

Och när man inte har tid att göra sin egen curry paste finns det färdiga att köpa som absolut funkar (även om det förstås inte blir riktigt lika bra som färsk hemgjord). Sorten på bilden här, som kommer i små plasthinkar, håller hög kvalitet och finns i många vanliga svenska livsmedelsbutiker.

Curry paste finns i massor av olika varianter – såsom röd, grön och gul, massaman och paneang.

Fermented Soy Bean Paste

Den här fementerade röran av sojabönor smakar ganska salt och ser om man ska vara helt ärlig inte ett dugg aptitlig ut.

Den används inte i jättemånga maträtter, men till vissa specifika saker är den en helt nödvändig ingrediens.

Jag använder den framförallt när jag gör Khao Man Gai-sås, som är en fantastisk syrlig dipsås med kraftig smak av färsk ingefära.

Shrimp Paste

Den här väldigt fasta och kompakta röran av fermenterade räkor har en mycket skarp lukt och smak. Det är som den thailändska fisksåsen gånger tio!

Jag skulle inte vilja prova att äta det här direkt ur burken, men en tesked ner i currygrytan kan verkligen höja upplevelsen ett snäpp eller två! Den här kan ofta användas i stället för fisksås när man vill ha ännu mer djup och umamismak.

Den kan även användas i västerländska gryträtter som man vill ge en liten extra skjuts – men lite grann räcker ofta långt, börja med en halv tesked och smaka av!

Nam Prik Pao

Det här är en röra där huvudingrediensen är rostad chili – den kallas ofta för chilimarmelad och som det namnet antyder är den ganska het, men framförallt väldigt söt.

I Thailand används den ibland som en dipsås till färska grönsaker eller krispigt friterat fläsk. Men den används även i matlagningen. Den förekommer till exempel i många recept på soppan Tom Yum Goong.

Posted in Ingredienser, Toppartikel and tagged , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.