Supergod chili- och vitlöksolja – perfekt att ha redo i kylen

Chiliolja hör kanske egentligen hemma i det kinesiska köket, kanske framförallt i Sichuan, men den är vanligt förekommande i Thailand också. Chiliolja används väldigt mycket till nudlar och nudelsoppar, men passar faktiskt till nästan allt. Några enstaka droppar chiliolja på toppen och vips har man höjt smakupplevelsen minst ett par snäpp!

Men det gäller att ta det försiktigt – den är riktigt stark!

När den kallas chiliolja är det lätt att förledas att tro att det handlar om något lättflytande och genomskinligt – men så är absolut inte fallet. Det är så mycket chili (och vitlök) i oljan att det snarare är en ganska fast röra.

Många chilioljor innehåller också kryddor såsom kanel, lagerblad, anis etc, men i det här receptet håller jag mig till två sorters chili och massor av vitlök som tillagas långsamt och länge i olja.

Resultatet är en djup och härlig smak som följs av mördande chilihetta! Jag har alltid en burk chiliolja redo i kylskåpet för att ge en extra kick till en snabb och enkel skål nudelsoppa, eller till det stekta ägget på morgonen!

Chiliolja

Läckert och superhett tillbehör som håller sig länge och är perfekt att ha redo i kylskåpet!
Förberedelser20 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Tillbehör
Kök: Thailändskt
Portioner: 24
Kalorier: 77kcal

Ingredienser

  • 8 färska chilis, skivade
  • 1 tsk salt
  • 1 hel vitlök, skalad
  • 1,5 dl vegetabilisk olja (använd någon med neutral smak, som rapsolja eller solrosolja)
  • 2 dl chilipulver / chiliflingor (den riktiga thailändska sorten som är ordentligt het, med alla kärnor kvar, och inte alltför finmald)
  • 1 nypa socker
  • 1 msk soja

Instruktioner

  • Mortla den skivade chilin tillsammans med saltet tills det blir ett någorlunda slätt mos.
  • Pressa vitlöksklyftorna.
  • Värm en halv dl av oljan i en liten stekpanna och lägg till den pressade vitlöken. Stek den mycket försiktigt på ganska låg värme, vitlöken ska inte bli brynt eller krispig, och oljan ska bara bubbla lite grann. Rör om emellanåt och låt vitlöken puttra lätt i oljan omkring en halvtimme tills den är gyllenfärgad.
  • Lägg krossad färsk chili och stek försiktigt i ytterligare 10 minuter och rör om emellanåt.
  • Lägg till resten av oljan och låt den värmas upp.
  • Lägg till chilipulvret och en nypa socker samt sojasåsen. Rör ihop allting ordentligt och för över det till en ren burk. Chilioljan håller sig i flera månader om den förvaras i kylskåp.
Posted in Recept, Såser & tillbehör, Vegetariskt and tagged , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.