Mangosallad – perfekt tillbehör på grillkvällen

Dressing, jordnötter
och skivad rödlök
– nu saknas bara mango!

Heta sallader är en thailändsk specialitet, och en riktig delikatess. Den allra mest berömda varianten är förstås papayasalladen Som Tam. Men min personliga favorit är Yam Mamuang (ยํามะม่วง) – en mangosallad med härligt fruktig friskhet och syrlighet – och förstås en riktigt het dressing.

Salladen passar perfekt tillsammans med exempelvis grillad kyckling eller fläsk, och kan förberedas en stund i förväg och är därmed en given succé till grillkvällen.

En viktig sak att tänka på: Välj den hårdaste och mest omogna mango du kan hitta. I Thailand finns flera olika sorters mango, och till den här salladen används en sort med grönt skal som är ganska hård och syrlig i smaken. I Sverige kan man ibland hitta den sortens mango i specialaffärer för thailändska livsmedel. Men det går lika bra med en hård mango från den vanliga mataffären – ju hårdare desto bättre!

Yam Mamuang

Supergod mangosallad – en riktig favorit
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid10 minuter
Måltid: Sallad
Kök: Thailändskt
Portioner: 3
Kalorier: 262kcal

Ingredienser

  • 1 mango (ju hårdare desto bättre)
  • 2 schalottenlökar (eller en liten rödlök)
  • 1 dl jordnötter, rostade och naturella (salta jordnötter funkar också, men då kan man eventuellt behöva justera mängden fisksås för att det inte ska bli för salt)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 thailändska chilis
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk pressad lime
  • 1-2 msk socker (Om mangon är stenhård och väldigt sur kan två msk socker krävas, om mangon har lite sötma räcker en msk socker gott!)

Instruktioner

  • Börja med att göra dressingen till salladen: Mortla chili och vitlök ordentligt. Lägg till sockret i omgångar och stöt ordentligt så att det blir som ett slätt mos.
  • Lägg till hälften av jordnötterna och krossa dem i morteln så att de blandas med chili- och vitlöksblandningen. Lägg till fisksås och limejuice och rör om.
  • Skiva löken tunt.
  • Skala och strimla mangon.*
  • Blanda allting ordentligt i en stor skål, se till att dressingen verkligen blandas in ordentligt och täcker all mango.
  • Lägg upp på ett fat, strö resten av jordnötterna på toppen och servera.

Video

Anteckning

*Det är enklast att strimla den med en julienneskalare, eller mandolin med juliennefunktion. Det går även att göra för hand med en vass kniv, men det är lite svårare att få lagom tunna strimlor.
Posted in Recept, Sallad and tagged , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.