Iste, Cha Yen (ชาเย็น), är en oerhört populär dryck i Thailand. Men den vanligaste sorten har inte så mycket gemensamt med en kopp Earl Grey-te.
Det görs med en sorts särskild temix som man köper färdig, som utöver teblad innehåller diverse smaksättare och kryddor. Det finns flera olika varumärken, som Pantai och Number One Brand, men de smakar ganska likartat. De finns som regel att köpa i affärer som är specialiserade på thailändska livsmedel.
Det thailändska istet är väldigt smakrikt och ganska sött, och ska alltid serveras med massor av is! En mycket läskande och uppfriskande dryck en varm sommardag!
![](https://i0.wp.com/thailandsmat.se/wp-content/uploads/2020/04/TM_ChaYen2.jpg?resize=720%2C541&ssl=1)
Cha Yen
Uppfriskande thailändsk iste – perfekt en varm sommardag
Portioner: 4
Kalorier: 76kcal
Ingredienser
- 1 liter vatten
- 2-3 dl thailändsk temix
- 3 msk socker
- 4 msk kondenserad mjölk (sötad) (Beroende på hur vitt och sött man gillar sitt te kan man halvera mängden – eller dubbla eller fyrdubbla den)
Instruktioner
- Koka upp vattnet och stäng av värmen.
- Lägg till temixen och sockret och låt dra i 20 minuter, rör om emellanåt.
- Sila ordentligt, gärna flera gånger, och låt svalna.
- Rör ner mjölken i teet.
- För servering: Fyll ett glas med stora iskuber och häll teet över. Ringla lite kondenserad mjölk på toppen.