Läskande thailändskt iste med söt kondenserad mjölk

Iste, Cha Yen (ชาเย็น), är en oerhört populär dryck i Thailand. Men den vanligaste sorten har inte så mycket gemensamt med en kopp Earl Grey-te.

Det görs med en sorts särskild temix som man köper färdig, som utöver teblad innehåller diverse smaksättare och kryddor. Det finns flera olika varumärken, som Pantai och Number One Brand, men de smakar ganska likartat. De finns som regel att köpa i affärer som är specialiserade på thailändska livsmedel.

Det thailändska istet är väldigt smakrikt och ganska sött, och ska alltid serveras med massor av is! En mycket läskande och uppfriskande dryck en varm sommardag!

Cha Yen

Uppfriskande thailändsk iste – perfekt en varm sommardag
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid25 minuter
Måltid: Drinkar
Kök: Thailändskt
Portioner: 4
Kalorier: 76kcal

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 2-3 dl thailändsk temix
  • 3 msk socker
  • 4 msk kondenserad mjölk (sötad) (Beroende på hur vitt och sött man gillar sitt te kan man halvera mängden – eller dubbla eller fyrdubbla den)

Instruktioner

  • Koka upp vattnet och stäng av värmen.
  • Lägg till temixen och sockret och låt dra i 20 minuter, rör om emellanåt.
  • Sila ordentligt, gärna flera gånger, och låt svalna.
  • Rör ner mjölken i teet.
  • För servering: Fyll ett glas med stora iskuber och häll teet över. Ringla lite kondenserad mjölk på toppen.
Posted in Dryck, Recept and tagged , , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.