Khao Man Gai (ข้าวมันไก่) är en superpopulär restaurang- och street food-klassiker i Thailand. Det är inkokt kyckling, med ris som kokas i samma vatten som kycklingen kokats i tillsammans med rostad vitlök. Som regel serveras rätten tillsammans med en soppa som också görs på buljongen som blir kvar när man kokat kycklingen.
Och framförallt brukar rätten serveras med en speciell Khao Man Gai-sås som är helt gudomlig! Den har en utpräglad sälta som balanseras av frisk ingefära och syrligheten från ättikan (för ovanlighetens skull är det inte lime som står för syran).
Det är såsen vi fokuserar på här, för den passar nämligen inte bara till kokt kyckling – utan till praktiskt taget all mat.
Dessutom är den jätteenkel och snabb att göra, och den håller sig nästan hur länge som helst i frysen!
Så här är receptet på Khao Man Gai-sås – ett recept på den kompletta rätten kommer så småningom.
![](https://i0.wp.com/thailandsmat.se/wp-content/uploads/2020/04/TM_KhaoManGai1.jpg?resize=720%2C541&ssl=1)
Khao Man Gai-sås
Ingredienser
- 0,75 dl färsk ingefära, grovhackad
- 4 vitlöksklyftor
- 5-8 thailändska chilis
- 1 dl fermented soybean sauce
- 6 msk sweet soy sauce
- 4 msk vatten
- 2 msk ättika (12%)
Instruktioner
- Kör allting i mixer till en grov puré.
- Häll över i en liten gryta och koka upp, låt puttra försiktigt i 30-40 sekunder.
- Låt svalna och justera kryddningen om nödvändigt, den ska smaka i huvudsak salt och sött, med viss syrlighet från ättikan. Och en massa smak av ingefära förstås!