Härligt rökig grön chilidip från norra Thailand

Nam Prik Noom (น้ำพริกหนุ่ม) är en otroligt läcker röra eller dipsås som är en specialitet i norra Thailand. Ofta äter man Nam Prik Noom med friterade frasiga fläsksvålar, eller färska krispiga grönsaker. Eller båda delarna!

Den passar också utmärkt till grillat kött, vilket är oerhört praktiskt eftersom man helst ska grilla grönsakerna när man gör Nam Prik Noom. Det funkar i stekpanna eller att rosta dem på superhög värme i ugnen också, men det blir allra bäst på grillen – den lite rökiga smaken är vad som kännetecknar en perfekt Nam Prik Noom.

Och den rökigheten i kombination med sötman som frigörs när grönsakerna grillas, hettan från chilin och syrligheten från pressad lime blir en autentisk – och fantastisk – smakupplevelse från norra Thailand!

Tänk på att det ska vara långa gröna chilis, som är betydligt mildare än de små röda superstarka chilis som är vanligast i Thailand. För en ännu mildare variant kan man använda bara en eller ett par gröna chili, och komplettera med grön spetspaprika (eller vanlig grön paprika).

Nam Prik Noom

Förberedelser5 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Tillbehör
Kök: Thailändskt
Portioner: 3

Ingredienser

  • 6 långa gröna chilis (eller lång grön paprika, för en mildare sås)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 shalottenlökar
  • 1-2 tsk pressad lime
  • 1/2 tsk socker
  • 1 msk fisksås

Instruktioner

  • Lägg chili, vitlök och lök (med skalet på) i en stekpanna (eller ännu hellre på grillen!) och stek på medelhög värme tills de svartnat ordentligt på bägge sidor.
  • Lägg grönsakerna på en tallrik och låt svalna några minuter. Skala grönsakerna när de är svala nog att hantera. När det gäller chili/paprika behöver de inte skalas jättenoga, det räcker att pilla bort de mest brända delarna av skalet.
  • Mortla alltihop i omgångar så att det blir en lagom slät röra. Lite bitar får gärna finnas kvar, den behöver inte vara helt slät.
  • Lägg till lime, socker och fisksås och smaka av.
Posted in Recept, Såser & tillbehör and tagged , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.