Världens bästa grillade kyckling – superenkelt

En gång i tiden tyckte jag grillad kyckling var gott men kanske lite tråkigt. Men sen upptäckte jag den thailändska varianten, Gai Yang (ไก่ย่าง).

Marinerad i massor av vitlök och svartpeppar och serverad med en het thailändsk dipsås såsom Nam Jim Seafood eller Jaew är det en riktig smakexplosion som är allt annat än tråkig!

Och dessutom: Det går snabbt och enkelt att göra!

Särskilt om man använder färdigstyckade kycklingben eller – som på bilderna här – kycklinglår. I Thailand grillar man oftast kyckling hel och styckar precis innan servering, och så kan man såklart också göra om man vill, men det är lite smidigare att använda ett paket kycklinglår.

För en riktigt festlig grillkväll med thailändsk touch passar Gai Yang alldeles perfekt med Sticky Rice, Mangosallad, och förstås en sås såsom Jaew, Khao Man Gai-sås eller Nam Jim Seafood. Det blir garanterat succé!

Gai Yang

Marinerad grillad kyckling
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Thailändskt
Portioner: 4
Kalorier: 459kcal

Ingredienser

  • 800 g kyckling (I Thailand grillar man ofta kycklingen hel, men jag brukar använda ett paket kycklingben eller kycklinglår eftersom det är enklare.)
  • ½-1 msk svartpepparkorn
  • 2-3 korianderrötter* (Kan ersättas med korianderstjälkar, se nedan.)
  • 1 citrongrässtjälk
  • 10 vitlöksklyftor
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk fisksås
  • ½ msk sweet soy sauce
  • ½ tsk socker
  • ½ tsk salt

Instruktioner

  • Ansa citrongräset genom att skära bort ett par millimeter i botten samt den övre halvan och kasta. Dela resten i centimeterlånga bitar.
  • Mortla svartpeppar, korianderrot, citrongräs och vitlök ordentligt (eller använd stavmixer)
  • Lägg till sojasåserna, fisksåsen, socker och salt och rör om. Blandningen ska vara en ganska tjock röra, inte flytande. Men lägg till någon matsked vatten om den är alltför tjock.
  • Smeta in kycklingen med marinaden och låt stå i kylskåpet i åtminstone några timmar, gärna över natten.
  • Grilla kycklingen till en innertemperatur på lite över 70 grader. Se till att den får ordentlig färg och att skinnet blir krispigt. En bra metod är att grilla kycklingen på indirekt värme under lock 10-20 min på varje sida, och sedan avsluta direkt över glöden för att få fin yta – men se upp, det går ganska snabbt!
  • Servera gärna med Sticky Rice och någon thailändsk dipsås – men Gai Yang passar till nästan vad som helst!

Anteckning

*I thailändska livsmedelsaffärer säljs koriander alltid med rötterna kvar. Det är för att rötterna används i matlagningen. Roten har en ganska mild koriandersmak som inte är påträngande. Men om du inte får tag på korianderrot går det att använda stjälkarna från en korianderplanta i stället. Undvik att få med för mycket av bladen.
Posted in Favorit, Kött, Recept and tagged , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.