Gör din egen currypaste – en riktig smakexplosion

Att göra sin egen thailändska curry paste (พริกแกงเผ็ด) är hur enkelt som helst, och tar smakerna till en helt ny nivå!

Curry paste är en helt nödvändig ingrediens i det thailändska köket, och det finns att köpa färdiga, även i de vanliga Coop- och Ica-butikerna. Curry paste på burk funkar absolut att använda.

Men det blir ju alltid extra gott med hemgjort!

Det finns en uppsjö av olika sorters curry pastes i Thailand. Det finns lokala och regionala varianter, det finns gröna, röda och gula, det finns Paneang curry och Massaman curry och många fler.

Ingredienserna till curry paste. Utom en – jag glömde ha limeskal i min curry paste! Den blev god ändå, men undvik att göra om mitt misstag! Se till att alla grejer är med innan det intensiva arbetet med morteln börjar.

Detta receptet är i grunden en röd curry paste – fast med en liten twist i form av färsk gurkmeja som annars är mer vanlig i gul curry paste, och som gör att den här curry pasten blir lite orange i färgen. För att göra en mer typisk röd curry paste kan man ersätta gurkmejan med några korianderrötter, men jag rekommenderar att man håller sig till gurkmejan, för det smakar fantastiskt!

Curry pasten har tydliga smaker av den färska gurkmejan och galangal, med en blandning av torkad och färsk chili samt med extra mycket shrimp paste, vilket sägs vara typiskt för curry paste från södra Thailand.

Till sist en varning för den färska gurkmejan: Hantera den försiktigt, allt den nuddar vid färgas gult/orange!

Men det bästa av allt: Efter att du har gjort en omgång curry paste är det en ren barnlek att göra flera superhärliga thailändska rätter, såsom Khua Kling eller Gaeng Phed!

Red Curry Paste

Oerhört mycket mer smakrik än färdigköpt curry paste!
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Tillbehör
Kök: Thailändskt
Portioner: 12
Kalorier: 26kcal

Ingredienser

  • 12 torkade chilis
  • 4 färska chilis
  • 2 hela vitlökar, skalade
  • 4 citrongrässtjälkar
  • 2 tumstora bitar färsk gurkmeja
  • 2 tumstora bitar färsk galangal
  • 1 schalottenlök
  • ½ lime, endast skalet finrivet
  • 1-2 msk shrimp paste
  • 1 msk vitpepparkorn
  • ½ msk salt

Instruktioner

  • Skala och ansa grönsakerna och grovhacka dem.
  • Lägg den torkade chilin i någon dl varmt vatten och låt mjukna i 15-20 minuter. Spara vattnet.
  • Banka ihop allting i mortel i omgångar tills röran är helt slät*.
  • Den ska vara ganska fast, men lägg till någon tsk eller msk av chilivattnet vid behov.
  • Detta ger en ganska rejäl sats curry paste – frys in det som inte ska användas inom någon vecka så håller det sig länge!

Anteckning

*Ska det vara riktigt autentiskt ska det göras för hand – i mortel. Men det kräver oerhört långvarigt och intensivt bankande. Man kan såklart använda en mixer för att slippa detta. Jag har själv gjort mig skyldig till att använda denna genväg mer än en gång – och resultatet blir faktiskt fullt acceptabelt!
Posted in Recept and tagged , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.