Breda nudlar i soja – en riktig streetfood-klassiker

Pad see ew (ผัดซีอิ๊ว) är en riktig snabbmatsfavorit på Bangkoks gator, och är dessutom en riktigt härlig snabblagad middag! Salta risnudlar och kyckling, i en sås med massor av smak tillsammans med krispiga grönsaker – helt oemotståndligt!

I grund och botten är det breda färska risnudlar som steks på glödhet värme med soja och ostronsås, lite grönsaker och kyckling (eller ibland med fläsk). Men den går bra att göra på vanliga platta risnudlar om man inte kan hitta de riktigt breda färska.

Det är en rätt som är lite ovanlig här i väst, eftersom alla alltid vill ha pad thai – men om jag ska välja så föredrar jag faktisk pad see ew!

En grej att tänka på: I tillagningen av pad see ew har man som regel ingen chili, så den är väldigt mild, vilket kan vara en fördel för oss svenskar. Men servera gärna med chilipulver eller chiliflakes vid sidan så att man kan få lite hetta. Eller ännu bättre: En liten skål med hemgjord chiliolja!

Några limeklyftor, och eventuellt lite socker + lite ättika vid sidan är inte heller fel, då har man i stort sett återskapat streetfood-upplevelsen i Bangkok hemma i Sverige!

Pad See Ew

Autentiskt recept på stekta nudlar i soja med kyckling (ผัดซีอิ๊ว).
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Thailändskt
Portioner: 3
Kalorier: 410kcal

Ingredienser

  • 250 g torkade risnudlar (välj de bredaste som går att hitta, egentligen ska det vara breda färska nudlar som heter sen yai, men de går sällan att hitta i Sverige och den vanliga sortens nudlar som brukar användas till pad thai fungerar utmärkt även här)

Sås

  • 1 msk black soy sauce
  • 2 msk ostronsås (eller 1 msk ostronsås och 1 msk Maggi-sås)
  • 1 msk soja
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk ättika

Wok

  • 3 msk olja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 300 g kycklinglårfilé, skuren i munsbitar
  • 3 stora ägg
  • 4 stjälkar kinesisk broccoli, grovhackad (pak choi funkar bra om man inte hittar kinesisk broccoli. Böngroddar passar också utmärkt, även om det inte blir lika grönt och fint, men lägg i så fall till dem allra sist och låt dem bara precis bli uppvärmda)

Instruktioner

  • Blanda ingredienserna till såsen.
  • Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet, fast något kortare tid eftersom de mjuknar ytterligare när de sedan steks (försök tajma det så att de är klara lagom till de ska stekas)
  • Värm upp en matsked olja i en panna eller wok på medelhög värme.
  • Lägg till vitlök och fräs 10-20 sekunder. Lägg till kyckling och fräs tills kycklingen nästan börjar se klar ut.
  • Lägg till broccoli (eller pak choi) och rör om.
  • Fös allting i pannan till ena sidan och knäck ner äggen och scrambla dem.
  • Rör ihop allting och ta ut det ur pannan och ställ åt sidan.
  • Värm 2 msk olja i den tomma pannan på hög värme och lägg till nudlarna och såsen. Rör om försiktigt för att inte risnudlarna ska gå sönder. Man vill att såsen ska täcka nudlarna, och att nudlarna nästan ska karamelliseras i kanterna, det är viktigt att inte vara feg – stek riktigt ordentligt i 3-5 minuter på rejäl värme, det gör inget om några av nudlarna bränns lite grann.
  • Lägg tillbaka kycklingen, grönsaker och ägg i pannan och rör om alltihop. Servera genast – gärna med lite chilipulver (eller chiliolja) man kan ha på toppen. Om man vill kan man också ha en liten skål socker och en liten skål ättika alternativt några limeklyftor vid sidan, så att man kan krydda efter eget behag.
Posted in Favorit, Kött, Recept and tagged , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Receptbetyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.