Prylar som kan vara bra att ha när du lagar thaimat

Vem som helst kan lära sig att laga fantastisk thaimat – helt utan specialutrustning. Men det finns trots allt en del prylar som kan underlätta för dig i köket. Här är några av dem!

Julienneskalare

Många thailändska sallader – inte minst den ikoniska papayasalladen Som Tam – innehåller finstrimlade grönsaker eller frukter. Det ska vara små tunna stavar, så kallad julienne, tjockleken ska vara som en tändsticka eller ännu mindre.

Detta går förstås att göra manuellt med en kniv – man ser ibland thailändska kockar göra det med oerhört stor skicklighet. Själv ger jag mig inte ens på att försöka utan använder en julienneskalare i stället. Den är som en potatisskalare fast det ena bladet är vågigt.

Jag har i jakten på det perfekta verktyget skaffat väldigt många olika varianter. Den till vänster och i mitten på bilden var presenter från gode vännen och thaimats-entusiasten Daniel Alsén. Den blåa till vänster är den jag använder allra mest, den påminner om en vanlig svensk potatisskalare och går snabbt och enkelt att jobba med.

Den i mitten är en japansk modell, som egentligen är ännu bättre då den gör aningen tjockare stavar. Dessvärre är den fullständigt livsfarlig. Efter att ha orsakat blödande tumme vid två olika tillfällen får den nu hålla till längst inne i en kökslåda för all framtid. Den till höger är också ganska lik en svensk potatisskalare, men har en olycklig tendens att göra stavar som sitter fast i varandra och bildar stora sjok.

Riskokare

Ett måste. Dels för att den kokar riset perfekt varje gång, och dels för att den därefter håller det lagom varmt, vilket gör att du slipper försöka tajma riskokandet med resten av matlagningen. Det kan låta obetydligt, men underlättar enormt, särskilt när du lagar flera olika rätter vilket man alltid gör till en ordentlig thailändsk måltid.

Wokpanna

Man måste inte skaffa en wokpanna bara för att man ska göra thaimat – en vanlig stekpanna funkar alldeles utmärkt i de allra flesta fall. Men en rejäl wokpanna är likväl praktisk att ha i köket.

De traditionella pannor som används i thailand är som regel av kolstål utan någon ytbeläggning, och måste behandlas på samma sätt som en gjutjärnspanna för att inte rosta. Men det finns också gott om varianter med olika former av non-stick-beläggningar som är lite enklare att ta hand om.

Bambukorg och ångkokare

Sticky rice är en särskild sorts ris som ofta äts till bland annat grillat kött. Just det riset bör inte göras i riskokare, utan bör ångkokas varsamt. Det finns särskilda traditionella ångkokare som tillverkas av bambu, men det funkar precis lika bra med en vanlig gryta och ångkokningsinsats från exempelvis Ikea.

Däremot är den traditionella bambukorgen för förvaring av det färdiga riset en praktisk grej som är värd att införskaffa om du tänker göra sticky rice ofta. Den håller riset varmt på ett effektivt sätt, och ser dessutom mycket trevlig ut på bordet.

Bambukorgarna finns i olika storlekar. Här kan man beställa den mindre sorten som är lagom stora för en person.

Mortel

En mortel är nödvändig till mycket av den thailändska matlagningen.

Om du vill ha ett komplett thailändskt kök behöver du egentligen två mortlar – en jättestor som den på bilden. De är vanliga i Thailand och tillverkade i keramik, med en stöt i trä. De används ofta när man gör sallader.

En mindre stenmortel är också praktisk för att göra curry paste och liknande, då måste man ofta mosa grönsaker och kryddor riktigt ordentligt.

Hotpot

Soppor av olika slag är otroligt populärt i Thailand. Och många restauranger har specialiserat sig på det och serverar enbart soppa. En vanlig, och mycket festlig, variant är att man har en värmeplatta (eller ibland rentav en kolgrill) mitt på bordet, och så beställer man in de olika ingredienser man vill ha i sin soppa och tillagar soppan själv under måltidens gång.

Ett mycket trevligt sätt att äta middag i goda vänners lag! Och om man vill återskapa den upplevelsen hemma är det bara att skaffa en elektrisk hotpot. Det är lämpligt att förbereda med att koka någon form av buljong som man har i grytan. Och när det är dags för middag sätter man fram skålar med exempelvis räkor, champinjoner och grönsaker och så kan alla gemensamt lägga sista handen på soppan under middagens gång.

Posted in Artiklar, Toppartikel and tagged , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.